Witaj na forum iTrucks PL,

Aby przeglądać profile użytkowników, zakładać nowe wątki czy pisać odpowiedzi, musisz posiadać konto!
Zakładając konto należy je aktywować w ciągu 48 godzin, w przeciwnym razie konto zostanie automatycznie usunięte.

Dołącz do Nas!

"Zamrażanie" gry
#1

Hej, mam problem zarówno z ETS2 jak i ATS po aktualizacji obu gier do v 1.31. Gra "zamraża się" bardzo często przy wejściu do menadżera zdjęć, podczas zmiany jakości grafiki, rozdzielczości czy skalowania. Generalnie ok 50% przełączeń do pulpitu kończy się zamrożeniem gry, wyłączyć można tylko przez Ctrl + Alt + Del i dalej Tab -> proces eurotruck.exe (czy jakoś tak) i Delete [mysz też nie reaguje]. Problem zaczął występować dopiero z wersją 1.31, wcześniej nigdy nie miałem takiego problemu. Dzieje się to niezależnie czy mam stary profil z modami czy nowy czysty. Obie gry są uruchamiane przez Steam. Możliwe że to wina jakiejś aktualizacji Steam? Ma ktoś taki problem?
#2

Hmmm, może w międzyczasie zaktualizował Ci się windows, albo sterowniki do grafy? Podaj konfiguracje komputera

Ewentualnie, bardzo mała szansa, ale by pasowało, że po aktualizacji gry nowe pliki gry zapisały się na jakieś części dysku która jest uszkodzona. Dobrze by było ściągnąć program i przeskanować dysk pod względem bad sectorów.

I 3 opcja jeszcze mniej prawdopodobna, ale jednak: problem na linii RAM -> Procesor. Może kostki ramu dobrze nie stykają, może jakąś kość się uszkodziła...

To chyba wszystkie możliwości co to może powodować Biggrin
Treść widoczna tylko dla zarejestrowanych Dołącz do Nas :)
#3

Windows miał kilka aktualizacji od tego czasu, sterowników do grafy nie ruszałem, dysk był skanowany jakieś 2 m-ce temu i było 0 błędów. Ciekawe że tylko gra uruchomiona przez Steam tak reaguje, Zainstalowałem testowo FC3 i zawsze jest ok. Czyżby formacik dla świętego spokoju? [nie robiłem od 2 lat]

Intel Core i7 5500U
Nvidia 920M 2GB
RAM 16GB DDR4
#4

Hmmm... czyli problem z ramem odpada. Zostaje, albo, że sam Steam to powoduje, albo może jakaś aktualizacja Windows'a, sprawdź czy nie ma może aktualizacji sterowników grafiki, może pomoże.
Treść widoczna tylko dla zarejestrowanych Dołącz do Nas :)
#5

Ok, zaktualizuję stery do grafy i potestuję, jak nie pomoże to formacik dla spokoju. Dzięki za pomoc! O wyniku poinformuję.
#6

A grafika lub co innego Ci się przypadkiem nie grzeje? Sprawdzałeś może temperatury?
Może to akurat czysty przypadek, że zaczęło się to dziać akurat po aktualizacji.
Jeżeli aktualizacja sterownieków pomoże, to okey, ale polecam zbadać najpierw sprawę, a nie od razu iść w najbardziej brutalne sposoby rozwiązywania problemów typu format. Wink
[Obrazek: tumblr_msxlfyhoff1sobyjzo1_500.gif]
#7

Sam nad tym myślałem nad tym, ale wtedy FC3 by normalnie nie działał Szczerbol Jednak jest bardziej obciążający od ETSa Szczerbol
Treść widoczna tylko dla zarejestrowanych Dołącz do Nas :)
#8

Pytanie na jakiej zasadzie działa moduł "trybu fotografii" w ETS'ie. Czy nie wymaga czegoś dodatkowego.
[Obrazek: tumblr_msxlfyhoff1sobyjzo1_500.gif]
#9

Wygląda na to, że ze sterownikami grafiki było coś nie tak. Po wgraniu najnowszej wersji problem już nie występuje. Temat do zamknięcia.
#10

Problem rozwiązany więc temat zamykam.
W razie konieczności ponownego otwarcia tematu, proszę o kontakt na PW ze mną lub innym moderatorem.




Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości

Polskie tłumaczenie © 2007-2018, Silnik forum MyBB © 2002-2018
Motyw graficzny © 2017-2018, Forum iTrucks PL © 2017-2018